Het zesde op sneeuwklassen.

Volg hier hun avonturen.

Dinsdag 14 februari (dag 7)

Happy birthday to Keraaaaan, happy birthday to Keraaaaaan! Wat een belevenis om je verjaardag in het prachtige Zwitserland te vieren en gewekt te worden door je schoolgenoten. De dag kan nu al niet meer stuk!

Voor een laatste keer wrongen we onze voetjes in de skibotten en gingen we al zingend de skilift in, vol overtuiging om nog een laatste keer te schitteren op de latten. Alweer een prachtige dag vol zonneschijn. Wat een geluk hebben wij gehad met het weer!

Na de middag trokken we de sneeuw in en genoten we van verschillende sneeuwspelletjes, maakten kampen en iglo’s. Het sneeuwballengevecht dat daarop volgde was hilarisch. Daarna namen we een lekker warme douche en was het jammer genoeg alweer tijd om onze koffers te pakken…

Tijdens het avondmaal smulden we onze buikjes rond met heerlijke frietjes, maakten we nog een afscheidswandeling en sloten we af met een echte Plaffeienfuif.

 

Vermoeid, maar boordevol mooie herinneringen en hechte vriendschappen reden we weer terug richting Kasterlee.

IMG_20230214_120044.jpg

Zondag 12 februari (dag 5)

Zondag rustdag? Niet op onze sneeuwklassen! Vandaag was het eindelijk zover. We gingen kennismaken met de grote bergen op het skigebied in Schwarzsee. Met de liften naar boven, iedereen was er klaar voor! Genietend van de prachtige vergezichten en het mooie weer baanden onze leerlingen zich zigzaggend een weg naar beneden. We kunnen toch vertellen dat we erg fier zijn op onze skiërs. Ze maakten de afgelopen dagen al enorme sprongen en genoten met volle teugen.

Na het middagmaal was het tijd voor wat cultuur. We bezochten het pittoreske dorpje Jaun en maakten kennis met de geschiedenis van het middeleeuws dorpje Gruyères. Weten jullie hoe melkchocolade is ontstaan? Wij wel!

In de avond organiseerden de begeleiders een heuse bingoavond, waarbij de leerlingen streden tegen het lot. Wie heeft als eerste een volle kaart? Vreugde, plezier en lachende gezichtjes alom! Alweer een geslaagde avond in Zwitserland.

 

20230212_161725.jpg

Maandag 13 februari (dag 6)

Maandag, kwart voor negen in de ochtend, tijd om naar school te gaan! Maar juffrouw, we zijn toch in Zwitserland?

Vandaag bezochten we een lagere school in Plaffeien. Onze leerlingen oefenden hun Frans en stelden onze school voor aan de hand van een PowerPoint. Ook de Zwitserse leerkrachten leerden ons heel wat bij over de geschiedenis en geografie van hun dorp. Na een gezellige speeltijd samen vertrokken we richting de alpenboer. Hier kregen we een rondleiding, maakten we kennis met de alpenkoeien en werden we getrakteerd op een bekertje verse melk, vergezeld met Zwitserse chocolade! Heerlijk!

In de namiddag gingen we nogmaals skifahren. Iedereen nam de stoeltjeslift richting de top van de Kaiseregg en kwam zonder kleerscheuren weer vlotjes en veilig naar beneden. Ook juf Griet trotseerde de berg maar kwam iets minder vlotjes naar beneden.

’s Avonds stond er een wandeltocht gepland doorheen de Zwitserse bossen. Gewapend met een fakkel trotseerden we de koude en sloten af met een gezellig kampvuur en heerlijke chocolademelk. De voorlaatste dag van onze reis is helaas weer afgelopen. Wat een geweldige tijd!

IMG_20230212_161428.jpg

Zaterdag 11 februari (dag 4)

Zwitserland, 11 februari. Het zonnetje komt op, de stralen weerkaatsen op het witte sneeuwtapijt,  de vogeltjes beginnen te fluiten. In het immer rustige Campus Schwarzsee, op de tweede verdieping zijn alle leerlingen van het zesde leerjaar rustig aan het… dansen, zingen! De polonaise door alle kamers! De foutste muziek bonst door het dal! De vierde dag van onze sneeuwklassen is aangebroken.

Na alweer een overvloedig ontbijt deden we onze stapschoenen aan en wandelden we richting een enorme waterval. Tot onze verbazing was het water van top tot teen bevroren, er waren zelfs echte klimmers aan het werk, die trachtten de waterval te bestijgen. Wat een prachtig natuurverschijnsel. Net zoals de waterval is heel het landschap bedekt onder een laagje sneeuw en ijs. Iedereen was erg voorzichtig en bleef overeind. Iedereen van de leerlingen toch…

Verder maakten we een wandeling rond het meer en kregen we onderweg de indrukwekkende legende van het ontstaan van het Schwarzsee te horen.

Na het middagmaal gingen we voor de laatste keer skiën bij de boer in Hapferen. Onze monitoren stoomden ons enthousiast klaar om morgen met onze ski’s naar de grotere bergen te trekken. En of we er klaar voor zijn!

’s Avonds, na onze verdiende maaltijd, gingen we met de bus richting de ‘Unterhaltungsabend’, waar we kennis maakten met de Zwitserse cultuur en folklore. Maar ook wij toonden een dansje op het podium, wat onder luid applaus werd onthaald. Vandaag was alweer een groot succes!

20230211_105730.jpg

Vrijdag 10 februari (dag 3)

Half 8 in de ochtend… Tijd om op te staan! Deze keer klonk het ochtendlied wel erg speciaal! Lang zal hij leven, lang zal hij leven…! Onze jarige Nasir werd getrakteerd op een fantastisch engelengezang voor zijn verjaardag! Eenmaal uitgezongen deden we onze skikleding aan en trokken we naar het ontbijt.

Vandaag gingen we skiën in de voormiddag. Heerlijk weer en goede sneeuw, onze dag kon al niet meer stuk. Bij de boer in Hapfren konden we in alle rust bijleren, met vallen én snel weer opstaan.

Na het middagmaal schreven we onze brieven voor het thuisfront, maakten we een wandeling over het bevroren meer en gleden we met onze zak de berg af. Wat een avontuur!

De turnleerkrachten organiseerden ’s avonds nog een heerlijke sportavond. Trefbal, voetbal en hockey passeerden allemaal de revue. Een wedstrijdje tegen elkaar is altijd fun, maar fair play en gezellig samenzijn stond centraal. Zou het morgen weer zo’n leuke dag worden?

 

IMG_20230210_151424.jpg

Donderdag 9 februari (dag 2)

Omstreeks half 8 maakten onze leerkrachten ons wakker. Wakker… Wij waren al wakker hoor! We maakten ons klaar, deden onze wandelschoenen aan en schoven aan tafel voor een stevig ontbijt. Opgeladen en voldaan verkenden we de omgeving en maakten we een fikse wandeling richting de kapel. De eerste sneeuwballen vlogen al snel de lucht in. Wat een plezier!

Na de middag was het zover. Onze skimonitoren stonden te popelen om de eerste skilessen te geven. Na een gevecht met onze skibotten was het tijd om de skipiste te betreden. Iedereen werd op zijn niveau begeleid en leerde heel wat bij. Dit alles met het zalig zonnetje op onze snoet.

Na een verdiend diner hadden we weer wat energie om het ijspaleis te bezoeken. Een indrukwekkend en kleurrijk schouwspel van levensgrote ijssculpturen, die we zelf mochten ontdekken! Helemaal uitgeput kropen we lekker warm onder de wol.

20230209_094622.jpg

Woensdag 8 februari (dag 1)

Eindelijk is het zo ver! Onze wekker liep vandaag wel erg vroeg af. Opstaan? Geen probleem hoor. Op naar Zwitserland! In de bus mochten we kiezen naast wie we gingen zitten. Onderweg speelden we spelletjes, zongen we liedjes en losten we een leuke busquiz op met allemaal interessante weetjes over dingen die we onderweg tegenkwamen. Een lange busrit was het wel, maar met deze leuke bende vloog de tijd voorbij.

Eenmaal aangekomen stond er al een overheerlijke maaltijd op ons te wachten. Spaghetti met veel groentjes, kaas en brood. Met goedgevulde buik laadden we de koffers uit en installeerden we ons in onze gezellige kamers. Om de dag af te sluiten maakten we nog een avondwandeling rond het domein. Slaapwel allemaal!

 

20230208_095741.jpg20230208_185310.jpg

Joepi, na 2 coronajaren, kunnen onze 6e-klassers nog eens op sneeuwklassen! In februari trekken we opnieuw naar Plaffeien in Zwitserland. 

Maandag 30 januari bracht het Plaffeiencomité onze kinderen alvast in de stemming met een voormiddagje spelen rond het thema "Zwitserland"! Leerlingen en leerkrachten staan te popelen om te vertrekken!

sneeuwklassen

 

Via de site van Snowreport kan je het weer en de sneeuwkwaliteit in Schwarszee volgen. 

Sneeuwkwaliteit: http://snow.myswitzerland.com/snow_reports/FribourgRegion/SchwarzseeFR-214

Webcams: https://nl.bergfex.com/schwarzsee/webcams/

Je kan ook op deze webcam kijken hoe alles erbij ligt. Als er sneeuw op het meer ligt, dan zijn de pistes in topconditie! 

Schwarzsee, Gypsera: Schwarzsee im Kanton

Houthalen dag 4: 23 juni 2022

Fietstocht – Bokrijk - Battle of the classes

Onweer in Houthalen? Daar had Frank Deboosere het even mis! 30°C? Ja! Wat een stralende dag om een leuke fietstocht te maken. Via het fietsknooppuntennetwerk kwamen we terecht bij C-Mine, Fietsen door het Water en Bokrijk, via de mooiste natuur van Limburg! De speeltuin van Bokrijk maakte deze uitstap onvergetelijk!

Na ons avondmaal organiseerden de begeleiders nog een echte ‘Battle of the classes’ met een resem aan opdrachten die de leerlingen tegen elkaar moesten uitvoeren. Hilariteit verzekerd. Bekijk zeker onze foto’s op onze Sharepoint.

Een beetje later dan normaal, maar moe en voldaan liggen onze kinderen in hun bedje. Klaar voor de laatste nacht van dit onvergetelijke avontuur!

DSC05431.JPG

Woensdag 22 juni: Oriëntatieloop met kompas - Strandspelen aan 'De Plas' - Filmavond

Met kompas en kaart in de hand gingen we in groepjes op pad. De bedoeling van onze oriëntatieloop was om verschillende stempels te zoeken en verzamelen, verspreid over het domein . Onze 10 000 stappen? Check!

Na de middag wandelden we naar 'De Plas', een mooie zwemvijver met wit strand. Pootjebaden met onze vrienden was nog nooit zo leuk. Iedereen was helemaal nat! Ook passeerden er nog heel wat strandspelen de revue: Kubb, voetbal, rugbybal, dansen, badminton,... Wat een gezellige tijd samen!

Na deze inspanningen hadden we honger als een paard. We kregen een heerlijk soepje voorgeschoteld, maar wanneer de frietjes met stoofvlees en groenten werden opgediend, werd het pas echt feest! 

Deze onvergeetelijke maar vermoeiende dag sloten we af met een filmavond, met lekkere chips!

IMG_8830 - kopie.JPG

Dinsdag 21 juni: Fietsen uitladen - Ganzenbordspel in het bos - Sportnamiddag - Avondwandeling met speeltuin

 

Na een rijkelijk ontbijt hadden we genoeg energie om er volop in te vliegen! De gemeentewerkers verschenen met onze fietsen in Houthalen, nu staan ze hier veilig achter slot en grendel te wachten op onze eerste fietsuitstap. Het ganzenbordspel met verrassende en uitdagende opdrachten werd afgesloten met een lekker snoepje. Dit hadden ze wel verdiend!

Na een uitgebreid groentenbuffet maakten we gebruik van de verschillende sportfaciliteiten van onze accomodatie. Zo werd er gebasketbald, gevoetbald, getennist, gehandbald, gezwommen maar vooral veel gelachen en hard genoten! 

Ons avondmaal bestond uit heerlijke aspergesoep, gekookte patatjes, vol au vent en boontjes. Als dessert kregen we nog een puddinkje. Helemaal klaar om een wandelingetje te maken naar de speeltuin, waar we ons laatste brokje energie helemaal kwijt konden. Nog even grondig douchen en klaar om te slapen!

IMG_8682.JPG

Maandag 20 juni: Blotevoetenpad - B-Mine - Avondwandeling met gids

Joepie! We vertrekken op vijfdaagse uitstap naar Limburg. Onze eerste stop was al meteen een schot in de roos: het blotevoetenpad! Na een gezellige picknick reden we verder naar de B-Mine in Beringen. Hier kregen we een fantastische uitleg over de mijnen en hun geschiedenis, dit van echte ex-mijnwerkers! Wat een levendige vertellers! Als afsluiter speelden we nog op de speelberg, een omgevormde terril.

's Avonds reden we richting Houthalen en genoten we van lekkere spaghetti.Onze avondactiviteit was een boswandeling begeleid door een enthousiaste en grappige gids. Wat is het hier toch mooi in Houthalen! 

DSC05303.JPG

Alweer de laatste dag van het avontuur van onze 6e-klassers in Limburg. 
In de voormiddag daagden onze leerlingen meester Gert uit met allerlei opdrachten. Dit speciaal voor zijn 50e verjaardag!
Na het middagmaal reden we richting action park in Hasselt, voor een namiddag vol actie. BMX, klimmuur, hoogteparcours en samenwerkingsspel, onze kinderen vonden het fantastisch. Rond 17u vertrokken we moe maar tevreden richting Kasterlee.
Bedankt leerkrachten, directie en vrijwilliger Frank voor deze fantastische 5-daagse!

muur

We trekken er met de fiets op uit!

Toch spannend met zo een grote groep, maar persoonlijke records zijn vandaag geborken! Alle kinderen hebben de tocht van 41 kilometer uitgereden! We fietsten door de cité van Maasmechelen, langs de Maas Nederland in, de overzetboot op en langs Nederlandse dorpjes. Limburg fietsparadijs, dat hebben we vandaag ondervonden!

De laatste avond werd ingezet met een fakkeltocht naar het stationnetje. Daarna sloten we gezellig af in de arena rond een kampvuur en blikten we samen terug op de mooie jaren in de Vlieger. 

20210624 123732

vl

Vandaag bleven we een dagje op het domein, daar is het zeker ook heel fijn! Want de accomodatie is hier echt wel top! Een (mini)subtropisch zwembad helemaal voor ons alleen. Glijbaan, bubbelbad, luchtkussen,... na 2 uurtjes zwemmen wilden de meeste kinderen nog niet uit het zwembad!

Diegenen die nog wat energie over hadden konden zich ook nog uitleven op het springkussen en samen met meester Gert sporten op het grasplein. We hebben trouwens ook weer heel lekker gegeten: frietjes met stoofvlees of videe en smosjes. 


's Avonds verzamelden we gezellig rond het vuur en bakten we worstjes en marshmallows op stokjes. De andere bubbel amuseerde zich met het ganzenbord. 

DSC 0089

friet

 

kampvuur

Vandaag was een sportieve dag!

In de voormiddag leerden we met kompas werken. Op het domein gingen onze kinderen op zoek naar 10 controlepunten. De motivatie was groot en iedereen ging ervoor. 

In de namiddag trokken we met onze kompassen het Mechels bos in, op zoek naar de zandgroeve. Het weer was niet zo top, maar toch genoten de kinderen van deze mooie wandeling door het bos. Onderweg deden we enkele leuke opdrachten.

Na het avondeten maakten we kennis met circustechnieken, werd er geknutseld en deden we gezelschapsspelen. 

Daarna was het snel heel stil op de kamers! 

D3a

d3

Maandag 21 juni

Onze kinderen telden de dagen af en eindelijk was het zover: we vertrekken op 5-daagse naar Limburg!

Eerste stop was B-Mine in Beringen. Daar werden we opgewacht door de gidsen die ons vertelden over de mijnen en hun geschiedenis. Een boeiende rondleiding die onze 6e-klassers heel interessant vonden! De oude mijnterril is omgevormd tot speelberg en eenmaal boven genoten we van een fantastisch uitzicht.

Na de middag gingen we op tocht op blote voeten langs het belevingspad in Zutendaal. Zand, modder, water, stenen, boomschors... onze voetjes voelden het allemaal!

's Avonds reden we richting Home Fabiola, onze stek voor de komende dagen. Bedden opdekken en genieten van een warme maaltijd.

Daarna kleurde ons pavilioen zwart, geel, rood en supporterden wij onze Rode Duivels naar de overwinning. 

D1

D1aD2

Helaas, geen sneeuwklassen dit jaar... Zelfs onze ultieme poging om de buitenlandse reis te redden door ze te verplaatsen naar eind juni bracht geen soelaas. Een uitstap naar het buitenland is dit schooljaar niet meer toegelaten. 

Om onze zesde klassers toch nog een fijne afsluiting van het schooljaar, en hun schoolcarrière op De Vlieger, te bezorgen zochten we naar een alternatief in het binnenland.

We vertrekken we op maandag 21 juni met z'n allen naar Limburg! Een leuke week midden in het groen in Home Fabiola in Maasmechelen. Op het programma staan allerlei toffe activiteiten zoals bezoek aan de mijnen, fietstocht langs de Maas, zwemmen, avonturenpark, sport en spel. De kinderen zullen zich zeker niet vervelen!

Volg onze avonturen via de rubriek "sneeuwklassen" onderaan de home pagina! 
Ouders kunnen meer foto's bekijken via onze beveiligde server (zie link ouderplatform).