Algemeen schoolnieuws

30 JAAR KINDERRECHTEN

RECHTEN VAN  HET KIND

Woensdag 20 november was het precies 30 jaar geleden dat de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van het Kind hebben aangenomen. Daarom vierden we op 20 november de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Ons kinderrechtenparlement gaf meer uitleg over deze dag en nadien gingen onze leerlingen in workshops aan de slag met de rechten van het kind. Want aandacht voor kinderrechten blijft nodig! 

kind

LEES HIER HET INTERVIEW MET KATO (6A), DE VOORZITTER VAN HET KINDERRECHTENPARLEMENT IN GBS DE VLIEGER.

*Hallo Kato! Wat hadden jullie deze week te vieren op school?

Kato: “Wij vierden 30 jaar kinderrechtenverdrag en als kinderrechtenschool konden we dit niet laten voorbijgaan zonder er iets rond te doen!”

*Weet jij iets meer over ’30 jaar kinderrechtenverdrag’?

Kato: “Op 20 november 1989 werd het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind goedgekeurd op de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Daarin staan 54 artikelen die de rechten omschrijven van kinderen en jongeren tot 18 jaar.”

*Wat hebben jullie op school gedaan?

Kato: “Van de werkgroep Kinderrechten hadden wij de opdracht gekregen om eens na te denken over wat we op 20 november wilden doen. Samen met de andere leden van ons kinderrechtenparlement hebben we een brainstorm gemaakt rond 30 jaar kinderrechtenverdrag!”

*En, zijn jullie dan tot leuke activiteiten gekomen?

Kato: ‘Op dinsdagnamiddag zijn we gestart met een toneel van de Flashers. Dat zijn onze duurzame helden op school. Zij hebben ook een zakje met daarin attributen van verschillende kinderrechten.  Bv: recht op gezondheidszorg – een bril, recht op onderwijs – wiskundeboek, recht op ontspanning – gsm,… Daarna is iedereen in de klassen leuke activiteiten en spelletjes gaan doen rond kinderrechten. Bv: In het 6de hebben we alles opgeschreven over wat we al doen rond kinderrechten op onze school en hebben we een quiz gedaan over de kinderrechten.”

*Op woensdag zag het kinderrechtenparlement er heel feestelijk uit!

Kato: “Ja, wij mochten met een feestelijk accessoire naar school komen. We hebben ook nog de poorten versierd. Daarna hebben we voor de hele school het kinderrechtenverdrag voorgelezen. De leerlingen die op dinsdag een dansje hadden gemaakt op Recht op Water hebben dit ook nog gedanst.”

*Gaan jullie dit jaar nog leuke dingen doen rond kinderrechten?

Kato: “Volgende week mogen we in alle klassen de kinderrechtenwedstrijd gaan uitleggen. Iedereen moet proberen om zoveel mogelijk leuke foto’s van kinderrechtenactiviteiten te maken. Hier kiest het kinderrechtenparlement dan een winnaar uit!”

Dankjewel Kato en nog veel plezier in het kinderrechtenparlement van GBS DE VLIEGER!